Tarinamme
Rakkaudella restauroitu
Saariniemi on saanut nimensä niemen lähellä sijaitsevasta Isosaaresta, jota myös Karhusaareksi kutsutaan. Saaresta on löytynyt kivikautisia asuinpaikkalöytöjä (Museovirasto). Kalaisa Vanttausjärvi on vetänyt kalastajia puoleensa myös lähihistoriassa, sillä perimätiedon mukaan myös Saariniemessä on ollut kalastajien rakennelmia ainakin 1700-luvulta alkaen.
Saariniemen perinnetila perustettiin vuonna 1862 metsänvartijan torpaksi ja se on yksi harvinaisista Lapin tiloista, joka on säilynyt tuhoutumattomana tähän päivään asti. Ensimmäisenä metsänvartijana tilalle muutti Esaias Pekkala perheineen vuonna 1862, hänen aikanaan rakennettiin tilan ensimmäiset rakennukset, joista osa on edelleenkin käytössä. Seuraavana metsänvartijana tilalle saapui Matti Strand perheineen vuonna 1890 ja he olivat tilan nykyisen emännän Merja-Leena Paksuniemen (o.s. Aspegrén) esivanhempia.
Tila on nähnyt elämää Venäjän keisarin alaisuudessa, selvinnyt sisällissodasta, toisesta maailmansodasta ja Lapin sodasta.
Tilan runsas historiallinen esineistö kertoo tarinoita eletystä elämästä 1800-luvulta alkaen. Tavoitteena on jatkaa tilan rakennusten restaurointia ja tehdä kotimuseo tilalla sijaitsevaan ulkorakennukseen, jossa esineet pääsevät kertomaan tarinoitaan eletystä elämästä laajemmin.
Saariniemen tila oli ollut noin 20 vuotta autiotilana, kun nykyinen isäntäpari Merja-Leena ja Jari Paksuniemi perheineen aloittivat restaurointityön vuonna 2018. Tavoitteena oli pelastaa tilan
rakennukset ja palauttaa tila entiseen loistoonsa.
Restaurointiprojekti on kestänyt useamman vuoden ja tästä mittavasta työstä isäntäparille myönnettiin vuonna 2020 Lapin rakennusperinne ry:n Hurrikas -palkinto ja vuonna 2021 Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi.
Hurrikas palkinto v. 2020
Kunniakilpi v. 2021
Leppoisaa elämää ympäri vuoden
Ota yhteyttä: Yhteystiedot